Filaj / Contrafilaj

Filaj/contrafilaj – ce reprezinta aceasta metoda de investigare privata? Detectivii particulari au o multitudine de roluri si indeplinesc diverse sarcini de serviciu, in functie de cerintele clientilor. Cea mai utilizata forma de investigatie private este filajul (supravegherea secreta), deoarece prin aceasta metoda se pot obtine cele mai veridice informatii, in mod legal.

Modul in care un detectiv particular efectueaza filajul depinde de la caz la caz, dar intotdeauna exista anumite reguli si principii ce trebuie respectate.

Ce poate face un detectiv particular?

Datorita filmele si cartilor politiste foarte multe persoane au o parere gresita despre ceea ce presupune munca de detectiv particular. Agentiile de detectivi se lupta adesea cu conceptii gresite in ceea ce priveste aspectul tehnic al filajului.

Detectivul particular aduna informatii folosind diverse tehnici de observare directa si urmarire. Sarcinile uzuale includ monitorizarea si urmarirea, verificarea antecedentelor, gasirea persoanelor disparute sau a martorilor, absenteismul angajatilor, investigarea furturilor si a fraudelor, etc. Filajul este folosit frecvent in investigatii conjugale, supraveghere copii, verificare angajati, etc.

Contrar credintei generale, detectivul particular nu are voie sa patrunda in spatii private fara acordul proprietarului, nu are voie sa asculte telefoanele si sa pirateza computere sau conturi de pe retelele de socializare.

Metode legale de filaj

Cea mai comuna forma de investigatie in randul detectivilor particular este filajul, deoarece este o metoda sigura de a obtine dovezi fara a incalca legislatia in vigoare. Detectivii pot utiliza diverse metode de filaj, cu conditia ca acestea sa nu fie invazive si sa nu incalce legile.

Avand clarificate aceste aspecte este perfect legal sa angajati un detectiv particular pentru o operatiune de filaj, trebuie doar sa aveti grija ca agentia de investigatii aleasa sa fie de incredere si detectivii atestati de IPJ-uri sau DGPMB. Firmele de detectivi serioase vor respecta intotdeauna reglementarile legale si normele de conduita specifice, in functie de tara unde isi vor desfasura activitatea. In fara de Hidra va mai recomandam doua agentii cu experienta foarte mare: HeraClis si Reflector.

Cum efectueaza filajul un detectiv privat?

Filajul este arta de a monitoriza activitatea unui subiect prin observare atenta. O operatiune de filaj se defasoara, de obicei, dupa urmatorele reguli:

  • dupa ce ne-ati contactat telefonic sau prin email vom legatura cu dumneavoastra pentru a afla mai multe detalii despre caz
  • detectivii particulari vor incepe filajul subiectului
  • detectivii particulari vor urmari subiectul in mod secret, vor tine o evidenta detaliata a activitatilor acestuia si vor face inregistrari foto/video a momentelor de interes
  • raportul va fi prezentat clientului, iar acesta decide daca dovezile sunt suficiente sau nu
  • probele obtinute in timpul filajului pot fi folosite in instanta

Este foarte important ca filajul sa fie facut in mod secret, astfel incat subiectul sa nu perceapa prezenta detectivilor si sa nu fie constient de faptul ca este monitorizat.

Pret filaj?

Care este pretul unei zile de filaj? Este o intrebare auzita adesea de un detectiv particular. Pretul exact al filajului variaza de la caz la caz. Unele tipuri de investigatii pot avea pret fix.

Factori care influenteaza pretul final al unei zile/ore de filaj:

  • perioada de timp estimata pentru rezolvarea cazului
  • intervalul de timp cand are loc filajul
  • numarul detectivilor particulari care lucreaza la caz
  • distantele parcurse, eventuale deplasari in strainatate, cazari la hoteluri, etc
  • daca sunt anumite conditii speciale, etc